In het buitengebied van de gemeente Zwolle, dichtbij het stadje Hasselt is ons familiebedrijf gelegen. Samen houden we (van) ongeveer 85 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Het bedrijf word gedreven door 2 generaties. Klaas en Marga Buit, en zoon Gerben Buit, met zijn vrouw Linda.

De koeien staan zo min mogelijk op stal, en zijn daarom veel buiten te zien. Als het weer het toelaat, grazen ze vanaf maart tot in november in het prachtige veenweide gebied. De koeien worden op biologische wijze verzorgt. In de kern betekend dit dat de koe zich zo natuurlijk mogelijk kan gedragen, en dat de kostbare grond onder het bedrijf word bewerkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Onze missie in het bedrijf is om gezond voedsel te produceren. We proberen dit te doen met op een diervriendelijke en volhoudbare wijze, zodat dit nog generaties lang kan worden voortgezet.

Het Land

De koeien hebben ongeveer 60 hectare land tot hun beschikking op te grazen. 2 keer per dag krijgen ze na het melken een vers stuk gras. De grasmat bestaat uit een grote verzameling grassen en kruiden. Dit zorgt voor een grote biodiversiteit voor planten en dieren. Op verschillende momenten in het jaar bloeien prachtige bloemen zoals pinksterbloemen, paardenbloemen, en boterbloemen. Hierdoor is het land ook een goede leefomgeving voor veel insecten zoals bijvoorbeeld wilde bijen.
Het land word ’s zomers ook gemaaid om voer voor de wintermaanden te oogsten. Dit word telkens gedaan in kleine stukjes, zodat er voor de grazende koeien steeds genoeg vers gras is.

De Melk

De koeien worden 2 maal daags gemolken. De melk word gekoeld bewaard en om de 3 dagen opgehaald, en word verwerkt tot biologische kaas door Rouveen Kaasspecialiteiten. De kaas word verkocht via verschillende kanalen, en is te koop onder merknaam Bastiaansen Bio.

De Koeien

De koeien zijn echte grazers. Ze zijn geboren en getogen op ons eigen bedrijf. Als kalfjes zijn ze gehouden in een groep, en zijn ze niet onthoord. De meeste koeien zijn genetisch hoornloos, en vererven dit door naar de volgende generatie. De koeien zijn van robuustere Scandinavische rassen, ze zijn wat kleiner van stuk, en doen het goed op een dieet met veel gras. De dieren leven op hun gemak, en hoeven geen hoge melkproducties te leveren. Hierdoor zijn ze gezonder en is het antibiotica gebruik nihil.